Какво е хомофобия?

Хомофобията е страх или омраза към хора, които са лесбийки, гейове или бисексуални. Хомофобията може да бъде и страх или омраза към хора, които може да се окажат лесбийки или гейове. Когато гейове, лесбийки или бисексуални изпитват страх от себе с

2009-07-31 09:50:35
Какво е хомофобия?
Хомофобията е страх или омраза към хора, които са лесбийки, гейове или бисексуални. Хомофобията може да бъде и страх или омраза към хора, които може да се окажат лесбийки или гейове.

Когато гейове, лесбийки или бисексуални изпитват страх от себе си, поради своята хомосексуалност, това се нарича интернализирана хомофобия.

Хомофобията се ражда от страх. Някои хора се страхуват, защото разполагат с грешна информация – семейството, приятелите и религиозните власти често насърчават отрицателните чувства към хомосексуалността. А някои хора се страхуват, защото не разполагат с никаква информация за хомосексуалността – не са запознати с хомосексуалистите или въпросите, свързани с тях.

До какво води хомофобията?

Хомофобията наранява всички нас. Тя може да попречи на гейовете, лесбийките и бисексуалните да се чувстват в безопасност и да живеят живота си пълноценно. Тя води до дискриминация и понякога до насилие. Лесбийките, гейовете и бисексуалните – и тези, които изглеждат като хомосексуалисти – могат да се сблъскат с вербални оскърбления или физическо насилие заради сексуалната си ориентация. Тази злоупотреба понякога се нарича „гей смазване“.

От хомофобията произтичат и много по-недоловими форми на дискриминация. Например индивидите, които са или които са възприемани за гейове, лесбийки или бисексуални, може да не бъдат наемани на определени длъжност, може да не им се позволи да наемат дадени апартаменти или да бъдат третирани лошо в учрежденията и от специалистите, които предоставят медицинско обслужване.

Стресът от хомофобията може да бъде много вреден. Той може да причини:


Интернализираната хомофобия може да доведе до самоубийство. До 30 процента от гейовете, лесбийки и бисексуалните юноши правят опит за самоубийство.

Хомофобията може да нарани и традиционно ориентираните индивиди. Може да попречи на хетеросексуални мъже да създават близки приятелства с други  мъже например.

Борба срещу хомофобията.

Независимо каква е сексуалната ви ориентация, има няколко прости неща, които можете да направите, за да се преборите с хомофобията:


Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат да се противопоставите на хомофобията във всекидневието си:

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия